Sustopia logo

stadsvandring och studiebesök med ÅWL Arkitekter

Vid Ekobyn. Foto: Andreas Sidkvist
Vid Ekobyn. Foto: Andreas Sidkvist

Ekobyn understenshöjden

Etiketter: nyheter

Vi i hållbarhetsgruppen på ÅWL Arkitekter fick en heldag där Susanna ordnade lokala guider i två ekoboendeprojekt vi var intresserade av, Understenshöjden och Geberskollektivet. Hon guidade dessutom själv till olika lokala projekt som drivs genom BRC och gav en lunchföreläsning om verksamheten som bedrivs där.
 
Susannas stora lokalkännedom och kontakt med kunniga personer gav oss en god inblick i de två hållbara ekoboendeprojekt vi tittade på, och särskilt intressant var det att se hur de två projekten utvecklats över tid.
 
Vi fick under dagen utökad förståelse för begreppet social hållbarhet i en lokal kontext och vi tar till oss att det som arkitekt/byggemenskap är värt att kämpa för hållbara miljölösningar i byggprojekt, där vi nu sett att det finns lyckade exempel.
 

/Jessica Dits, Hållbarhetsgruppen ÅWL Arkitekter


Den 25 november arrangerade jag en heldag med stadsvandring och studiebesök för ÅWL Arkitekters hållbarhetsgrupp. Huvudtemat var ekoboenden fast med besök på Bagarmossens Resilienscenter. Medföljande på hela turen var min kollega Andreas Sidkvist som också jobbar med hållbar stadsutveckling och här även har fotograferat. 

Vi började tidigt på morgonen i Ekobyn Understenshöjden där grundaren Mia Torpe mötte upp och berättade om den långa processen att bygga en ekoby, och om vad som lyckats bra och mindre bra. Eftersom Mias son fortfarande bor i hennes hus fick vi också komma in och titta, en härlig upplevelse!

Sedan gick vi via Nackareservatet och Byälvsvägen till Bagis. Där tittade på på lokala odlingsprojekt såsom Sagojord och Skogsträdgården. I Bagarmossen centrum berättade jag lite om arbetet där med lokal utveckling i projektet Bagarmossen Smartup. 

Vid Skogsträdgården. Foto: Andreas Sidkvist.

Sedan blev det lunch på Bagarmossens Resilienscenter där jag arbetar tillsammans med nio andra gröna entreprenörer. Lokala företaget Ahimsa Yoga hade gjort en fantastisk lunch med rawfoodtårta till. 

På plats från BRC, var utöver Andreas Sidkvist även Frida Arnqvist Engström, gerillaslöjdsexpert. Även Måns Andersson Torp, som driver det lokala företaget Enskede Lådcyklar medverkade.

ÅWL fick veta mer om BRC innan det var dags att gå vidare och ta en buss mot Orhem och Gebers ekokollektiv. På vägen dit kollade vi in lite lokal gerillaslöjd.

Så kom vi till Orhem där vi fick träffa Lennart Fernström som var med och grundade Gebers ekokollektiv. Kollektivet ligger i ett före detta konvalescenthem och man har försökt återvinna så mycket som möjligt, vilket har resulterat i spännande och personliga lägenheter.

Efter det var vandringen slut och vi var alla lite mer kunniga om hur det kan vara att skapa alternativa boenden och om lokal utveckling. 

Vill din organisation också boka en heldag,hör gärna av er!
 

Och slutligen stort tack till ÅWL för den fina boken som kom med posten och för kortet!


De flesta bilder är tagna av Andreas Sidkvist, filmerna likaså.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln