Sustopia logo

Hoffice för lokal utveckling

Idag hade vi Hoffice på Bagarmossen Resilience Centre (som jag driver och även sitter och jobbar på). Det är en helt fantastisk metod utvecklad av psykologen och sociala innovatören Christofer Gradin Franzén tillsammans med Johline Lindholm.

Hoffice är ett nätverk där människor träffas hemma hos varandra för att arbeta ihop. Det kan vara frilansare, men också studenter, arbetssökande eller de som jobbar hemifrån ibland. Tänk vad det innebär för stadsdelen eller lokalsamhället att människor möts så! Man lär känna varandra och är i grannskapet istället för att åka någon annanstans. Social hållbarhet kallas det. Alla som arbetar med hållbara stadsdelar ska därför försöka gynna utvecklingen av Hoffice tycker jag. 

Ekologiskt hållbart är det också eftersom utrymmen utnyttjas mer effektivt. 

Men Hoffice är inte bara att arbeta hemma hos varandra, det är en arbetsmetod också där alla arbetar i 45-minuterspass med tio minuters paus. Före varje pass berättar deltagarna vad de ska göra och efteråt vad de har gjort. Och det är fantastiskt för du får koll på vad du gör och även vad de andra gör. På lunchen kan ni dela erfarenheter och tips. Sen märker du också tydligare när du blir ineffektiv och gör sådant du inte tänkt göra. Så det är en klar effektivitshöjare. 

Under pausen brukar det vara en (frivillig) aktivitet. Det kan vara en lek, dans, massage eller meditation. Alla får röra på sig och ofta är det roligt. Så Hofficemetoden går egentligen att använda på kontoret, jag tror att många kontor skulle må mycket bättre om de hade lite Hofficemetod. Sen finns ju risken att folk går hem till varandra och jobbar istället för att gå till kontoret... 

Och jag som hyr ett kontor (med kontorshyresgäster), vill ju förstås att folk ska vara där. Därför kör vi Hoffice på kontoret, en gång i månaden från nu. Med dans!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln