Sustopia logo

Temadag Hållbar om stadsdelsutveckling

"Plötsligt under en temadag om hållbar stadsdelsutveckling fick jag nya perspektiv. Det var en av de där värdefulla och upplyftande stunderna när jag kände att min världsbild förändrades."

Niclas Köhler, hållbarhetskommunikatör på NCC

Pilotkurs i hållbar stadsdelsutveckling
Den 10 februari var det premiär för Sustopias kurs i hållbar stadsdelsutveckling, eller temadag som jag valde att kalla den för. Målet med denna pilot var att testa konceptet för framtiden. Sex deltagare hade anmält sig:

Niclas Köhler, hållbarhetskommunikatör på NCC, Jonas Roupé, strategisk rådgivare Ragn-Sells, Liselotte Norén, grundare av Refo, Katja Blomdahl, hållbarhetsstrateg inom fastighet, Alexander Peck, konstnär och egenföretagare, Stella d'Ailly konstnär som driver Mossutställningar. 

Dagen började med fika och därefter en presentation av deltagarna, som gjordes i form av en spännande övning. 

Sedan inledde jag, Susanna, dagen med att berätta om Bagarmossen Resilience Centre och sedan prata om vad hållbar stadsdelsutveckling är för något. 

Future City Game och permakultur
Därefter berättade Andreas Sidkvist från Bagarmossen Resilience Centre om den kreativa idéverkstaden Future City Game och deltagarna fick spela. Sedan berättade Erik Kropf, också från Bagarmossen Resilience Centre om permakultur och sedan blev det lunch från en lokal restaurang. 

Stadsvandring och övning
Efter lunch vandrade vi runt i Bagarmossen och tittade på skogsträdgården, den japanska trädgården samt besökte olika verksamheter såsom Folkets Hus och Bagarmossens Kyrka. 

I slutet fick deltagarna ge förslag på "hållbarhet för en dag" i Bagis och de kom med spännande förslag till exempel om att bygga ett litet hus i trä i centrum för att visa på möjligheterna med träbyggande, att ha en dag med trolleri för att magi kan få oss att förändra synen på världen med mera. 

Åsikter om temadagen
Vad var bra med dagen? Så här säger deltagarna:

"Allt :-) 1) Kombinationen av olika områden och att omväxlande vandra, lyssna och testa. 2) kunskapsdjupet + kunskapsbredden hos dig som vägvisare under dagen." Jonas Roupé, Ragn-Sells

"Vandringen. Mycket intressant sätt att göra en föreläsning", Alexander Peck, konstnär. 

"Positiv energi, lite oväntade övningar, kul att bolla idéer med andra personer. Intressant att gå runt i området och se "små" saker som sker med odlingar och trädgård, men också Folkets Hus och centrum. Det ger ett ännu större perspektiv på vad hållbarhet kan vara. Kul att höra om Future City Games." Katja Blomdahl, hållbarhetsstrateg. 

"Helheten, som betonade människan och verksamheter i och mellan stadens hus." Niclas Köhler NCC

Så här skrev Niclas om dagen på NCC-bloggen: 

http://byggindustrin.se/blogg/vaga-ge-hallbarhet-ett-storre-personligt-djup-24625

Är din organisation intresserade av att boka en kurs, hör gärna av er!
 

Här presenterar vi oss för varandra.
Här presenterar vi oss för varandra.
Mysfika.
Mysfika.
Deltagarna spelar Future City Game.
Deltagarna spelar Future City Game.
Erik Kropf bygger en permakulturblomma på väggen.
Erik Kropf bygger en permakulturblomma på väggen.
Mat från Butter & Gose i Skarpnäck.
Mat från Butter & Gose i Skarpnäck.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln