Sustopia logo

Snösätra - natur och Graffittikultur

Idag besökte sonen och jag Snösätra och Rågsved i södra Stockholm och hade många fina upplevelser. Jag har länge tänkt åka dit men det har inte blivit av. 

Högdalen - levande centrum
Först åkte vi till Högdalen där vi åt lunchbuffé i en asiatisk restaurang. Högdalen centrum är verkligen ett myllrande centrum. Här finns gott om butiker och restauranger och många kommer dit för att shoppa och umgås. Förortscentrum behöver inte alls vara döda!

Kulturhuset Cyklopen
Sedan gick vi förbi kulturhuset Cyklopen där det också var full aktivitet med människor som bar mat någonstans. 
 

"Cyklopen är ett självförvaltat och frihetligt kulturhus i Högdalen för folkbildning, musik, scen-, litterär- och ljudkonst, hantverk, odling, självorganisering och gemenskap. Husets verksamhet syftar bland annat mot att fungera som ett stöd i vardagen men samtidigt påminna om att vardagen skulle kunna se helt annorlunda ut."

Snösätra industriområde och graffitiväggar
Därifrån vandrade vi vidare via ett idylliskt koloniområde till målet för vår utflykt, Snösätra industriområde. Sedan flera år tillbaka är industriverksamheten i princip över här, istället används de fasader som är kvar för graffittimålningar. Då och arrangeras också rejvfester och många gånger har politiker och tjänstemän velat riva området. Detta är särskilt aktuellt nu eftersom det ska upprättas naturreservat där. Det finns också planer på att skapa en kulturplats och då kunna spara delar av området. 

Och det gamla industriområdet är sannerligen en spännande plats, full av graffittimålningar, många av dem mycket vackra. Och det är inte bara en skådeplats, när vi är där myllrar det av liv. Massor av graffittimålare är på plats och skapar, musik hörs överallt och lukten av färg är påtaglig. 

Skatepark och femtiotalsarkitektur
I närheten av industriområdet finns också en skatepark och vackra naturområden samt resterna av en bosättning, troligen tiggare som har haft sina bostäder där. 

På vägen hem väljer vi att gå till Rågsved och ta tunnelbanan därifrån. Och jag gillar den platsen. Torget är runt och ombonat, omgivet av tidstypisk arkitektur från 1950-talet. Här finns många höghus men också parker och natur. Rågsved är en väldig renodlad 50-talsförort. 

Sammanfattningsvis är detta ett mycket spännande område och jag funderar på att inkludera detta i mina stadsvandringar, här finns så mycket att se och uppleva. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln