Sustopia logo

1. Börja med att observera och interagera -Stadsdelsutveckling enligt permakulturprinciperna

Förra arrangerade jag en workshop om stadsdelsutveckling utifrån permakulturprinciperna för Urbio Lanskapsarkitekter. Det blev mycket populärt så därför fortsätter jag och tänkte skriva om varje princip för sig. 

1. Observera och interagera
Den första permakulturprincipen är att observera och interagera. Ofta handlar det då om en plats där man ska planera växtlighet och då innebär det att man ska förstå platsen genom att observera den och interagera med platsen. Det kan handla om att studera hur vattnet flödar, hur vinden blåser eller var olika typer av befintliga växter trivs bäst. Ska man bygga ett hus observerar man var huset placeras bäst med tanke på sol, vind, insyn med mera. 

Man ska också interagera men så försiktigt som möjligt och inte förstöra det som finns och fungerar platsen. Bill Mollison som uppfann konceptet permakultur hävdar att “problemet är  lösningen”. 

Grow Smarter i Årsta
Går det att tillämpa samma principer för stadsdelsutveckling?

Absolut. Att observera platsen är otroligt viktigt. Ett exempel på när det inte lyckades så bra är i projektet Grow Smarter i Årsta i Stockholm där man skulle införa en massa nya coola miljöåtgärder baserad på modern teknik. I projektet valdes ett område som ska byggas om, för att det skulle passa att införa åtgärderna i samband med ombyggnation. 

Det man inte noterade var att de flesta som bodde där var pensionärer och rätt gamla sådana, många i 80-årsåldern. Projektet blev därmed inte särskilt populärt bland de boende. Att dels behöva flytta ut för en (onödigt) omfattande renovering och sedan komma tillbaka och mötas av lådcyklar som bokas elektroniskt och en massa tekniska miljöåtgärder var inte vad de önskade. 

På en sådan plats hade en varsam renovering och och omsorgsfulla åtgärder som skapar mening för de äldre fungerat mycket bättre. Kanske skulle man infört enkla upphöjda pallkragar där även äldre kan odla istället? Eller varför inte generationsöverskridande kollektiva lösningar såsom gemensamma matlag? De fräna hightech-åtgärderna kanske passar bättre för studentboenden.

Så vad innebär att observera och interagera i samband med ett stadsdelsutvecklingsprojekt?

Besök platsen
Först och främst ska den som leder projektet ska se till att vistas på platsen. Jag minns en gång på KTH när vi läste om GIS (Geografiska Informationssystem) och vi skulle analysera platser som passar för att anlägga ekobyar. En mängd faktorer skulle med såsom natur, vatten, nära till publika transporter med mera. 

Vi gjorde analysen i datorn med olika kartlager där information om vatten, vägar, natur med mera kombinerades lager på lager (det är så GIS fungerar). Då slog det mig att det vore bra att besöka platsen också. Så min grupp gjorde det. Det som i GIS-systemet såg så bra ut visade sig vara en trist plats alldeles nära en motorväg (med busshållplats). Min lärare blev så glatt överraskad av detta initiativ att jag fick en femma i GIS. Ingen hade ens kommit på att man kunde besöka platsen. 

Så besök platsen, var där, fotografera, gå runt. Prata med folk, upplev platsen olika tider på dygnet. Försök förstå platsen. Läs om den i tidningar och andra dokument. Ta reda på vilken typ av människor som bor där, är de gamla eller unga? Familjer eller ensamstående? Hur stora är lägenheterna? Vad tjänar folk osv. 

Förstå människorna och aktörerna
Nästa steg är att förstå dem som bor och verkar där. Att gå med i lokala FB-grupper är en bra idé. Då får du en massa intressant information. Kartlägg alla aktörer, allt från zoo-butiken till idrottsföreningen. Prata med aktörerna och med de boende. 

Bjud in till dialog
Antingen bestämmer ni i projektteamet en massa saker, eller så frågar ni de som bor  och verkar där vad de vill. Det senare är förstås att föredra. Skapa formerna men låt dem fylla det med innehåll. Som projektledare ska du också vara ödmjuk, ljuset ska inte vara på dig utan på dem som finns i stadsdelen. Du är bara en koordinator. Hitta eldsjälar och andra och låt dem få driva utvecklingen men facilitera åt dem. Tillsammans med de boende och de lokala aktörerna kan ni tillsammans jobba vidare utifrån de andra permakulturprinciperna som jag kommer att skriva om här . 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln