Sustopia logo

4. Självreglerande system - stadsdelsutveckling enligt permakulturprinciperna

Genom inspireras av naturen ska man inom permakulturen skapa system som reglerar sig själva. Det innebär att en skogsträdgård till exempel inte behöver särskilt mycket skötsel efter ett par år, den är självreglerande likt ett ekosystem. 

Att eftersträva detta i stadsdelens parker och trädgårdar är förstås önskvärt, på det sättet minskar ju behovet av underhåll avsevärt och därmed också kostnaderna. Det kan handla om att använda växter som växer naturligt och att inte se ogräs som ogräs utan något som är vackert och fyller en funktion. 

Att skapa självreglerande system är också bra på andra fronter än odlingsfronten. Istället för att starta upp storslagna PROJEKT som dör ut efter några år då de inte längre finansieras är det bättre att börja i mindre skala och att se till att projekten blir självreglerande på sikt. 

Ett sådant exempel är ett kvarterskontor. Både frilansare och anställda idag vill gärna ha arbetsplatser lokalt och det kan bli ett sätt att skapa ett självförsörjande och självreglerande community center. Istället för att anställa en extern aktör som driver ett sådant center låter man de boende som behöver lokala arbetsplatser att skapa det själva. Dagtid används det som kontor och kvällstid kan det användas för föreningsverksamhet. 

Andra sätt att skapa självreglerande system är att använda brukaravtal och låta boende få utforma odlingar och annat som de vill ha dem. Att låta utvecklingen komma från gräsrötterna och inte tvärtom. De boende och de lokala aktörerna väljer själva hur de vill ha det, sedan faciliterar fastighetsägaren. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln