Miljö- och hållbarhetscertifieringar för hållbara städer

Sweden Green Building Council ordnar kommunseminarium

Miljö- och hållbarhetscertifieringar för hållbara städer

Många kommuner vill idag ställa miljökrav på byggandet och bygga hållbara hus och stadsdelar, eller göra befintliga stadsdelar mer hållbara. Hur kan man göra det på bästa sätt? Sweden Green Building Council ordnar ett seminarium på temat den 17 januari.

Läs vidare ...

Energisparande, återvinning och lokala odlingar

Projektet Hållbara Hökarängen fortsätter

Ett levande centrum, lokala odlingar, bikupor och konstkluster. Under de nästan två års tid som projektet Hållbara Hökarängen har mycket hänt i stadsdelen. Nu kommer Stockholmshem i samverkan med organisationen Sust att driva arbetet vidare med energisparande och lokalt miljöarbete.

Läs vidare ...

Bernt Fernström vill starta Sveriges första gröna sopbilstvätt

Sopbilstvätt med växter som renar vattnet kan bli verklighet i Högdalens industriområde

Växter som renar tvättvattnet i en biltvätt och låter det recirkulera, är det möjligt? Bernt Fernström på Örby Bilvård i Högdalen tror det. Därför vill han satsa på en biltvätt med den senaste ekotekniken i Högdalens industriområde där sopbilar och lastbilar tvättas ekologiskt.

Läs vidare ...
”Målet är att skapa nya gröna jobb och därmed väva ihop de olika hållbarhetsperspektiven”

Industriområde omvandlas till miljöteknikkluster

”Målet är att skapa nya gröna jobb och därmed väva ihop de olika hållbarhetsperspektiven”

I Stockholms södra förorter ligger stadens närmaste industriområde – Högdalens industriområde. Det är idag ett traditionellt industriområde med ca 200 företag alltifrån biltvätt till avfallshantering. Här ligger också Högdalens värmeverk dit tonvis med avfall fraktas för att brännas för att bli till elektricitet och värme till Stockholmarna. Även återvunna förpackningar materialåtervinns i området.

Läs vidare ...

Upplevelsecenter om sopor och grisar på Högdalstippen

Gröna entreprenörer vill göra Högdalens industriområde till ett nyskapande miljöföredöme

Hur ska Högdalens industriområde bli ett grönt föredöme? Idag varvas där sliten Skrotnisse-estetik med en mer brutal stil i form av värmeverk, elstation och korrugerad plåt. Här finns också slitna och skräpiga grönområden och en frekvent trafik av sopbilar. Men Nils af Winklerfelt och Fredrik Forsman är två gröna entreprenörer som tror att upplevelsecenter för avfall, grisar på Högdalstoppen och solcellstak ska kunna förändra området.

Läs vidare ...

Naturskyddsföreningens höstkonferens väcker frågor

Hur ska vi ändra vår färdriktning - frågan återstår

Naturskyddsföreningens höstkonferens i år heter Hurdå? Och handlar om hur vi ska styra planeten i en annan riktning. Sveriges miljöelit är samlad på scenen och det är en publik på 600 personer. Perspektiven är flera från att Sverige ska bli miljöbäst till att vi måste agera som att allt hänger samman. Samma sak med kapitalismen, är den bra eller inte? Om den inte är bra, vad ska vi då ha? Frågan Hurdå? återstår.

Läs vidare ...
Byggemenskaper ger en mer varierad stad

Bygga själv tillsammans

Byggemenskaper ger en mer varierad stad

Är du trött på ”ljusa och fräscha standardlägenheter” och modulhus? Då kan byggemenskaper vara något. Erfarenheter från Tyskland visar att byggemenskaper skapar en mer varierande stadsbild och uppmuntrar lokalt engagemang och ekologiska lösningar.

Läs vidare ...

Seminarium om Hammarby Sjöstad

Från ekoteknik och komfort till medborgarengagemang

Hammarby Sjöstad: Miljöstadsdel eller rikemansreservat i nyfunkis? Åsikterna om Sjöstaden och dess status som grön stadsdel är delade. På ett seminarium ordnat av tankesmedjan Global Utmaning diskuteras stadsdelen från start till nutid. En utvärdering gjord av en KTH-forskare visar att miljösatsningen lyckats delvis, men att den har många brister. Det saknas också gemensamma lokaler och åtgärder för att skapa resiliens och social hållbarhet. Trots detta har medborgarna börjat engagera sig och startat ett medborgarinitiativ.

Läs vidare ...

Resilienta kvarter och cykelparkeringar

Vilka får stöd från Delegationen för hållbara städer?

För sista gången i ordningen beviljar Delegationen för hållbara städer stöd för projekt som syftar att göra våra städer mer hållbara. I år ges stöd till 34 projekt planeringsprojekt och 3 investeringsprojekt, bland annat till ett spel för grön omställning, konceptplattform för resilienskvarter och cykelparkeringslösningar. Ett av projekten handlar om att följa upp ett medborgarinitiativ för att göra ekostadsdelen Hammarby Sjöstad grönare. Sustopia har hela listan.

Läs vidare ...
Grönskande förskolegårdar och lokal handel saknas i annars trivsam och barnvänlig stadsdel

Bomässa i Annedal

Grönskande förskolegårdar och lokal handel saknas i annars trivsam och barnvänlig stadsdel

Målet med Hammarby Sjöstad var att bygga för övre medelåldern men resultatet blev ett annat, stadsdelen blev ett barnrike. I Annedal i norra Stockholm bygger man därför för barnfamiljer som stannar i stan. Men då krävs också att barnens utemiljö vid barnens arbetsplats, förskolan är bra.

Läs vidare ...

Vindkraft, skön natur och lokalbryggd öl

Samsö, ön som blev självförsörjande på energi

I somras besökte Sustopia ön Samsö i Danmark och möttes av ett vackert pastoralt landskap med rogivande kullar och blomstrande vägkanter. Som turistmål är ön ganska okänd i Sverige men för några år sedan blev den välkänd inom miljörörelsen.

Läs vidare ...

Fler seminarium i Almedalen om hållbart samhällsbyggande

Vem tar ledartröjan i arbetet för hållbart byggande – företagen eller politikerna?

Är bygg- och fastighetsbranschen konservativ eller nytänkande? Eller är det politikerna som inte tar på sig ledartröjan? Sweden Green Building Council ordnar seminarium i Almedalen med bostadsministern och viktiga representanter för branschen.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 |  2  | 3 | 4 | Nästa »

 

Hållbara Hökarängen ett utvecklingsprojekt i Stockholmshem

 

 

Sustainable Innovation Nationellt centrum för energieffektiviseringar

 

 

 

Om Sustopia

Sustopia är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i mars 2012. Följ oss på Facebook!

Facebook
 

Twitter

Sök på Sustopia