En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom
Foto: Elinor Ostrom: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Nobel_Prize_2009-Press_Conference_KVA-30.jpg

Städerna en nyckelaktör

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

För några dagar sedan dog Nobelpristagaren och forskaren Elinor Ostrom. Hon har ägnat sin forskning åt att hitta hållbara lösningar på globala problem. Genom att forska om hur olika samhällen genom tiderna har kunnat bevara och vårda allmänna resurser har hon visat hur det som kallas ”det allmännas tragedi” kan undvikas.

Begreppet ”det allmännas tragedi” innebär att omedvetna människor utan regler överutnyttjar resurser, överfiske är ett sådant exempel och våra klimatutsläpp är ett annat.

Enligt somliga är den enda lösningen privatisering av resurserna, men Ostrom har visat på att vi faktiskt kan agera hållbart även med gemensamt ägande - vilket är nödvändigt för gemensamma resurser som aldrig kan privatiseras såsom vår gemensamma atmosfär. 

I en artikel som Ostrom nyligen skrivit och som publicerades samma dag som hon dog skriver hon att konferenser som Riokonferensen inte kan lyckas.

”Vi kan inte lita på en enda global policy för att lösa de problem som det innebär att förvalta våra gemensamma resurser som oceaner, atmosfären, skogar, vattenvägarna och den rika mångfald av liv som skapar de rätta förutsättningarna för liv, inkluderat sex miljarder människor.

Vi kan inte hantera problem av den skalan i dagens globaliserade samhälle. Ingen vet säkert att det kommer fungera, så vi måste bygga system som kan utvecklas och anpassas fort.”

Hennes och andras forskning under decennier har visat att en mångfald av överlappande policies på en mängd olika nivåer (från globalt till lokalt) är mycket mer sannolika att lyckas än enstaka bindande överenskommelser. Som tur är sker detta idag.

På nationell nivå har USA inte gjort något för att minska klimatutsläppen. Men i maj förra året gjorde 30 amerikanska stater sina egna klimataktionsplaner, och fler än 900 amerikanska städer har skrivit under för amerikanska klimatöverenskommelser.

Vidare menar Ostrom att gräsrötterna också skapar ekonomisk nytta. ”Hållbara städer” attraherar kreativa, välutbildade människor som vill leva i moderna urbana omgivningar som passar deras livsstil. Det är där den framtida tillväxten finns, menar Ostrom.

Stadsplanerare måste se längre än till utsläppskonstroll. Idag lär städerna av varandra, det tog lång tid för Los Angeles att minska utsläppen, men Beijing gör det fortare.

I framtiden kan vi se globala system av sammanlänkade hållbara städer, om det är lyckade kommer alla att vilja delta. Det blir också nödvändigt enligt Ostrom, i framtiden är hållbarhet en förutsättning för ALL utveckling.

”Målet nu måste vara att bygga hållbarhet i DNA:n av vårt globalt sammanlänkade samhälle.”

Globala överenskommelser är en väg, men det viktigaste är en mångfald av överlappande policies och initiativ.

”Vi har ett decennium att agera före den ekonomiska kostnaden av nuvarande lösningar blir för hög. Utan handling riskerar vi katastrofala och kanske irreversibla förändringar i våra livsuppehållande system. ”

Elinor Ostrom dog den 12 juni 2012.

Ostroms artikel är hämtad på och översatt från: http://www.project-syndicate.org/commentary/green-from-the-grassroots

Text: Susanna Elfors
21 juni 2012
 


Jordfabriken för socialt och ekologiskt hållbar odling

Matavfall blir till värdefull jord

Jordfabriken för socialt och ekologiskt hållbar odling

År 2015 är jordarnas år. Vi förstör planetens odlingsjordar. Det vill Sustopia ändra på och lanserar tillsammans med Anima Mundi Jordfabriken - en tjänst som gör det lätt för bostadsbolag, företag och organisationer att producera en klimatsmart och hållbar jord.

Läs vidare ...

Lär dig mer om Hökarängen

Stadsvandring om Hållbara Hökarängen

Vill din organisation eller ditt företag veta mer om projektet Hållbara Hökarängen? Boka en spännande vandring, möt människorna och hör berättelsen om projektet!

Läs vidare ...

Stadsdel på gång

Norra Djurgårdsstaden - hur blir det?

Hur blir Norra Djurgårdsstaden egentligen? Boka en stadsvandring i stadsdelen som håller på att byggas.

Läs vidare ...
Det är enkelt att odla i staden

Snygg bok om odling

Det är enkelt att odla i staden

Allt fler människor gör det på taket, i parken, på en ödetomt – eller rentav i vattnet.

De odlar i staden. Sustopias skribent Lotta Hansson har läst "Konsten att odla staden", en snygg, praktisk och trevlig bok om stadsodling av inredningsarkitekten Sara Danielsson

Läs vidare ...

Spännande stadsvandring

Från ekoby till miljöstadsdel

Vill din organisation eller ditt företag lära mer om hållbar stadsutveckling? Sustopia erbjuder en inspirerande och lärorik stadsvandring från ekoby till miljöstadsdel.

Läs vidare ...

Föredrag

Hållbar stadsutveckling i praktiken

Vill din organisation driva ett stadsdelsprojekt mot en mer hållbar stadsutveckling? Sustopia erbjuder inspirerande föredrag på temat.

Läs vidare ...
Bok om Hållbara Hökarängen kommer ut 28 maj

Vill du veta hur det gick till?

Bok om Hållbara Hökarängen kommer ut 28 maj

Är du nyfiken på projektet Hållbara Hökarängen? Arbetar du själv med hållbar stadsutveckling och vill lära dig mer. I slutet av maj kommer en dokumentation av projektet där Sustopia har medverkat ut.

Läs vidare ...

Miljöexpert och stadsvandrare

Lotta Hansson ny skribent på Sustopia

Till vår stora glädje har vi fått en ny skribent: miljöexperten Lotta Hansson. När hon inte arbetar med miljöfrågor på Stockholms stad vandrar hon i staden och skriver artiklar om stadsmiljö och hållbarhet. Hennes första artikel här handlar om boken "Konsten att Odla i staden".

Läs vidare ...

Ett nytt sundare liv

Testfamiljer för ett bilfritt år sökes

Har du drömt om ett sundare och miljösmartare liv men inte kommer till skott? Nu har du chansen att testa ett bilfritt år – utan att det behöver vara jobbigt, till hjälp får du elcykel och smidiga smarta elfordon.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Nästa »
Fakta

Fakta Elinor Ostrom

Levde 1933-2012

Blev doktor 1956 i statskunskap i Los Angeles

Utvecklat teori för hållbar förvaltning av gemensamma resurser

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”

Sanya Falkenstrand tror inte på den hållbara staden

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”

Sanya Falkenstrand är stadsmiljöprofilen som inte tror att städer kan bli hållbara. Trots det bor hon i utkanten av huvudstaden. Än så länge. Där bygger hon jord, plockar vilda växter och inspirerar till ett liv bortom oljan.

Läs vidare ...

Vill du ha föredrag om hur din organisation kan jobba med resiliens eller hållbar stadsdelsutveckling? 

Kontakta oss: info@sustopia.se. 

 

Hökarängens Omställnings & Permakulturprojekt

 

Hållbara Hökarängen ett utvecklingsprojekt i Stockholmshem

Om Sustopia

Sustopia är ett forum för resiliens och hållbar stadsutveckling. Vi erbjuder tjänster inom dessa områden och bevakar dem. 

Facebook
 

Twitter

Sök på Sustopia