En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom
Foto: Elinor Ostrom: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Nobel_Prize_2009-Press_Conference_KVA-30.jpg

Städerna en nyckelaktör

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

För några dagar sedan dog Nobelpristagaren och forskaren Elinor Ostrom. Hon har ägnat sin forskning åt att hitta hållbara lösningar på globala problem. Genom att forska om hur olika samhällen genom tiderna har kunnat bevara och vårda allmänna resurser har hon visat hur det som kallas ”det allmännas tragedi” kan undvikas.

Begreppet ”det allmännas tragedi” innebär att omedvetna människor utan regler överutnyttjar resurser, överfiske är ett sådant exempel och våra klimatutsläpp är ett annat.

Enligt somliga är den enda lösningen privatisering av resurserna, men Ostrom har visat på att vi faktiskt kan agera hållbart även med gemensamt ägande - vilket är nödvändigt för gemensamma resurser som aldrig kan privatiseras såsom vår gemensamma atmosfär. 

I en artikel som Ostrom nyligen skrivit och som publicerades samma dag som hon dog skriver hon att konferenser som Riokonferensen inte kan lyckas.

”Vi kan inte lita på en enda global policy för att lösa de problem som det innebär att förvalta våra gemensamma resurser som oceaner, atmosfären, skogar, vattenvägarna och den rika mångfald av liv som skapar de rätta förutsättningarna för liv, inkluderat sex miljarder människor.

Vi kan inte hantera problem av den skalan i dagens globaliserade samhälle. Ingen vet säkert att det kommer fungera, så vi måste bygga system som kan utvecklas och anpassas fort.”

Hennes och andras forskning under decennier har visat att en mångfald av överlappande policies på en mängd olika nivåer (från globalt till lokalt) är mycket mer sannolika att lyckas än enstaka bindande överenskommelser. Som tur är sker detta idag.

På nationell nivå har USA inte gjort något för att minska klimatutsläppen. Men i maj förra året gjorde 30 amerikanska stater sina egna klimataktionsplaner, och fler än 900 amerikanska städer har skrivit under för amerikanska klimatöverenskommelser.

Vidare menar Ostrom att gräsrötterna också skapar ekonomisk nytta. ”Hållbara städer” attraherar kreativa, välutbildade människor som vill leva i moderna urbana omgivningar som passar deras livsstil. Det är där den framtida tillväxten finns, menar Ostrom.

Stadsplanerare måste se längre än till utsläppskonstroll. Idag lär städerna av varandra, det tog lång tid för Los Angeles att minska utsläppen, men Beijing gör det fortare.

I framtiden kan vi se globala system av sammanlänkade hållbara städer, om det är lyckade kommer alla att vilja delta. Det blir också nödvändigt enligt Ostrom, i framtiden är hållbarhet en förutsättning för ALL utveckling.

”Målet nu måste vara att bygga hållbarhet i DNA:n av vårt globalt sammanlänkade samhälle.”

Globala överenskommelser är en väg, men det viktigaste är en mångfald av överlappande policies och initiativ.

”Vi har ett decennium att agera före den ekonomiska kostnaden av nuvarande lösningar blir för hög. Utan handling riskerar vi katastrofala och kanske irreversibla förändringar i våra livsuppehållande system. ”

Elinor Ostrom dog den 12 juni 2012.

Ostroms artikel är hämtad på och översatt från: http://www.project-syndicate.org/commentary/green-from-the-grassroots

Text: Susanna Elfors
21 juni 2012
 


Det är enkelt att börja odla i staden!

Ny snygg bok med handfasta råd och tips

Det är enkelt att börja odla i staden!

Allt fler människor gör det på taket, i parken, på en ödetomt – eller rentav i vattnet.

De odlar i staden. Sustopias skribent Lotta Hansson har läst "Konsten att odla staden", en snygg, praktisk och trevlig bok om stadsodling av inredningsarkitekten Sara Danielsson

Läs vidare ...

Miljöexpert och stadsvandrare

Lotta Hansson ny skribent på Sustopia

Till vår stora glädje har vi fått en ny skribent: miljöexperten Lotta Hansson. När hon inte arbetar med miljöfrågor på Stockholms stad vandrar hon i staden och skriver artiklar om stadsmiljö och hållbarhet. Hennes första artikel här handlar om boken "Konsten att Odla i staden".

Läs vidare ...

Ett nytt sundare liv

Testfamiljer för ett bilfritt år sökes

Har du drömt om ett sundare och miljösmartare liv men inte kommer till skott? Nu har du chansen att testa ett bilfritt år – utan att det behöver vara jobbigt, till hjälp får du elcykel och smidiga smarta elfordon.

Läs vidare ...
"Vi är absurt nog beroende av att vara missnöjda"

Tillväxtsalong med Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall arrangerad av Sustopia och Fly Mama.

"Vi är absurt nog beroende av att vara missnöjda"

Tillväxt – är det verkligen räddningen? I dagens samhälle ses tillväxten som en självklar del av välfärdssamhället. Men är den så självklar? Tanken bakom den Tillväxtsalong som arrangerades av Sustopia och Fly Mamas kulturförening var att diskutera sådant. Utgångspunkten för salongen var antologin ”Att svära i kyrkan – 24 röster om evig tillväxt på en ändlig planet” och till salongen bjöds bland andra Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall. Här kommer ett referat från hela kvällen.

Läs vidare ...

Sustopia arrangerar Sveriges första Tillväxtsalong

Tillväxtsalong med Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall

Är vi beroende av tillväxt, kan vi lifta oss till ett bättre samhälle? Den 12:e november höll Sustopia tillsammans med Fly Mamas Kulturförening Sveriges första Tillväxtsalong med författaren och programledaren Fredrik Lindström och författaren och journalisten Katarina Bjärvall.

Läs vidare ...

Miljonförorter mer än brinnande bilar

Stadsvandring i MiljonStories fotspår i Alby

Våra miljonförorter är så mycket mer än brinnande bilar och prefabricerade höghus. Det är också vacker natur, urbana odlingar, mångfald och miljoner vackra minnen. I samarbete med community-konstprojektet MiljonStories lanserar Sustopia en stadsvandring till miljoner vackra minnen i Alby.

Läs vidare ...
Söderorts stadsodlingar

Stadsvandring

Söderorts stadsodlingar

Den 24 april arrangerade Sustopia en stadsvandring till stadsodlingar i stadsdelen Skarpnäck i Stockholm. Vi besökte den magiska japanska trädgården i Bagarmossen, odlingsprojekt på Byälvsvägen, gerillaodlingen i Kärrtorp och matparken i Skarpnäck en solig vårdag.

Läs vidare ...

För fjärde året i rad

Earth Week på Stockholms Universitet

för fjärde året i rad, kommer Stockholm Earth Week 2013, att ta plats på Stockholms Universitetscampus. Sustopias praktikant, Majda Salkic, som är med och arrangerar skriver om veckan på Sustopia.

Läs vidare ...

Hur kan kommuner jobba med miljö- och hållbarhetscertifieringar?

Rapport från tre seminarier om hållbara städer med miljö- och hållbarhetscertifieringar

Det är inte enkelt att få in hållbart byggande i de kommunala men miljö- och hållbarhetscertifieringar hjälper. Intresset är stort men nu gäller det att få kommuninvånarna att efterfråga hållbara bostäder och stadsdelar. Läs om tre seminarier om miljö- och hållbarhetscertifieringar.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Nästa »
Fakta

Fakta Elinor Ostrom

Levde 1933-2012

Blev doktor 1956 i statskunskap i Los Angeles

Utvecklat teori för hållbar förvaltning av gemensamma resurser

I framtiden tror jag att stadsodling inte bara är en hobby

Sara Danielsson tror på stadsodlingen

I framtiden tror jag att stadsodling inte bara är en hobby

Sara Danielsson har skrivit boken "Konsten att odla staden", en handbok i stadsodling. Hon är inredningsarkitekt med stort intresse för miljö- och stadsutvecklingsfrågor. Här ger hon sina bästa tips för en lyckad stadsodling.

Läs vidare ...

Hållbara Hökarängen ett utvecklingsprojekt i Stockholmshem

 

Sustainable Innovation Nationellt centrum för energieffektiviseringar

 

Om Sustopia

Sustopia är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i mars 2012. Följ oss på Facebook!

Facebook
 

Twitter

Sök på Sustopia