En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom
Foto: Elinor Ostrom: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Nobel_Prize_2009-Press_Conference_KVA-30.jpg

Städerna en nyckelaktör

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

En mångfald av initiativ viktigare än globala överenskommelser enligt Elinor Ostrom

För några dagar sedan dog Nobelpristagaren och forskaren Elinor Ostrom. Hon har ägnat sin forskning åt att hitta hållbara lösningar på globala problem. Genom att forska om hur olika samhällen genom tiderna har kunnat bevara och vårda allmänna resurser har hon visat hur det som kallas ”det allmännas tragedi” kan undvikas.

Begreppet ”det allmännas tragedi” innebär att omedvetna människor utan regler överutnyttjar resurser, överfiske är ett sådant exempel och våra klimatutsläpp är ett annat.

Enligt somliga är den enda lösningen privatisering av resurserna, men Ostrom har visat på att vi faktiskt kan agera hållbart även med gemensamt ägande - vilket är nödvändigt för gemensamma resurser som aldrig kan privatiseras såsom vår gemensamma atmosfär. 

I en artikel som Ostrom nyligen skrivit och som publicerades samma dag som hon dog skriver hon att konferenser som Riokonferensen inte kan lyckas.

”Vi kan inte lita på en enda global policy för att lösa de problem som det innebär att förvalta våra gemensamma resurser som oceaner, atmosfären, skogar, vattenvägarna och den rika mångfald av liv som skapar de rätta förutsättningarna för liv, inkluderat sex miljarder människor.

Vi kan inte hantera problem av den skalan i dagens globaliserade samhälle. Ingen vet säkert att det kommer fungera, så vi måste bygga system som kan utvecklas och anpassas fort.”

Hennes och andras forskning under decennier har visat att en mångfald av överlappande policies på en mängd olika nivåer (från globalt till lokalt) är mycket mer sannolika att lyckas än enstaka bindande överenskommelser. Som tur är sker detta idag.

På nationell nivå har USA inte gjort något för att minska klimatutsläppen. Men i maj förra året gjorde 30 amerikanska stater sina egna klimataktionsplaner, och fler än 900 amerikanska städer har skrivit under för amerikanska klimatöverenskommelser.

Vidare menar Ostrom att gräsrötterna också skapar ekonomisk nytta. ”Hållbara städer” attraherar kreativa, välutbildade människor som vill leva i moderna urbana omgivningar som passar deras livsstil. Det är där den framtida tillväxten finns, menar Ostrom.

Stadsplanerare måste se längre än till utsläppskonstroll. Idag lär städerna av varandra, det tog lång tid för Los Angeles att minska utsläppen, men Beijing gör det fortare.

I framtiden kan vi se globala system av sammanlänkade hållbara städer, om det är lyckade kommer alla att vilja delta. Det blir också nödvändigt enligt Ostrom, i framtiden är hållbarhet en förutsättning för ALL utveckling.

”Målet nu måste vara att bygga hållbarhet i DNA:n av vårt globalt sammanlänkade samhälle.”

Globala överenskommelser är en väg, men det viktigaste är en mångfald av överlappande policies och initiativ.

”Vi har ett decennium att agera före den ekonomiska kostnaden av nuvarande lösningar blir för hög. Utan handling riskerar vi katastrofala och kanske irreversibla förändringar i våra livsuppehållande system. ”

Elinor Ostrom dog den 12 juni 2012.

Ostroms artikel är hämtad på och översatt från: http://www.project-syndicate.org/commentary/green-from-the-grassroots

Text: Susanna Elfors
21 juni 2012
 


Testfamiljer för ett bilfritt år sökes

Ett nytt sundare liv

Testfamiljer för ett bilfritt år sökes

Har du drömt om ett sundare och miljösmartare liv men inte kommer till skott? Nu har du chansen att testa ett bilfritt år – utan att det behöver vara jobbigt, till hjälp får du elcykel och smidiga smarta elfordon.

Läs vidare ...

Tillväxtsalong med Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall arrangerad av Sustopia och Fly Mama.

"Vi är absurt nog beroende av att vara missnöjda"

Tillväxt – är det verkligen räddningen? I dagens samhälle ses tillväxten som en självklar del av välfärdssamhället. Men är den så självklar? Tanken bakom den Tillväxtsalong som arrangerades av Sustopia och Fly Mamas kulturförening var att diskutera sådant. Utgångspunkten för salongen var antologin ”Att svära i kyrkan – 24 röster om evig tillväxt på en ändlig planet” och till salongen bjöds bland andra Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall. Här kommer ett referat från hela kvällen.

Läs vidare ...

Sustopia arrangerar Sveriges första Tillväxtsalong

Tillväxtsalong med Fredrik Lindström och Katarina Bjärvall

Är vi beroende av tillväxt, kan vi lifta oss till ett bättre samhälle? Den 12:e november höll Sustopia tillsammans med Fly Mamas Kulturförening Sveriges första Tillväxtsalong med författaren och programledaren Fredrik Lindström och författaren och journalisten Katarina Bjärvall.

Läs vidare ...
Stadsvandring i MiljonStories fotspår i Alby

Miljonförorter mer än brinnande bilar

Stadsvandring i MiljonStories fotspår i Alby

Våra miljonförorter är så mycket mer än brinnande bilar och prefabricerade höghus. Det är också vacker natur, urbana odlingar, mångfald och miljoner vackra minnen. I samarbete med community-konstprojektet MiljonStories lanserar Sustopia en stadsvandring till miljoner vackra minnen i Alby.

Läs vidare ...

Stadsvandring

Söderorts stadsodlingar

Den 24 april arrangerade Sustopia en stadsvandring till stadsodlingar i stadsdelen Skarpnäck i Stockholm. Vi besökte den magiska japanska trädgården i Bagarmossen, odlingsprojekt på Byälvsvägen, gerillaodlingen i Kärrtorp och matparken i Skarpnäck en solig vårdag.

Läs vidare ...

För fjärde året i rad

Earth Week på Stockholms Universitet

för fjärde året i rad, kommer Stockholm Earth Week 2013, att ta plats på Stockholms Universitetscampus. Sustopias praktikant, Majda Salkic, som är med och arrangerar skriver om veckan på Sustopia.

Läs vidare ...
Rapport från tre seminarier om hållbara städer med miljö- och hållbarhetscertifieringar

Hur kan kommuner jobba med miljö- och hållbarhetscertifieringar?

Rapport från tre seminarier om hållbara städer med miljö- och hållbarhetscertifieringar

Det är inte enkelt att få in hållbart byggande i de kommunala men miljö- och hållbarhetscertifieringar hjälper. Intresset är stort men nu gäller det att få kommuninvånarna att efterfråga hållbara bostäder och stadsdelar. Läs om tre seminarier om miljö- och hållbarhetscertifieringar.

Läs vidare ...

Frukostseminarium och ekotur

Nya hållbara jobb i Söderort

Hur kan Söderort i Stockholm bli ett hållbart föredöme och hur kan vi skapa jobb som bidrar till bättre miljö och ökad hållbarhet? Den 3 maj arrangerar Sustopia i samverkan med Stockholm Business Region Development ett spännnade frukostseminarium med bland annat Max Hamburgares hållbarhetschef. Seminiariet avslutas med ekotur till Högdalens industriområde. Seminariet är kostnadsfritt!

Läs vidare ...

Öppen stadsvandring

Stadsvandring till Söderorts gerilla- och lokalodlingar

Unik chans! Följ med Sustopia på öppen och kostnadsfri stadsvandring till Söderorts gerilla- och lokalodlingar den 24 april! Vi tittar på boendeodlingar, japanska trädgårdar i miljonprogrammet och gerillaodlingar. Antalet platser är begränsade, så först till kvarn...

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Nästa »
Fakta

Fakta Elinor Ostrom

Levde 1933-2012

Blev doktor 1956 i statskunskap i Los Angeles

Utvecklat teori för hållbar förvaltning av gemensamma resurser

Majda, Sustopias första praktikant, brinner för hållbar stadsutveckling

Om tio år har hon eget konsultföretag inom hållbar stadsutveckling

Majda, Sustopias första praktikant, brinner för hållbar stadsutveckling

Sustopia har fått en praktikant! Majda Salkic som läser nationalekonomi på Stockholms universitet och har en examen i global utveckling och internationella relationer från Södertörns högskola kommer att praktisera på Sustopia framöver. Majda ser staden som ett eget ekosystem och om tio år har hon ett eget konsultföretag inom hållbar stadsutveckling.

Läs vidare ...

 

Hållbara Hökarängen ett utvecklingsprojekt i Stockholmshem

 

 

Sustainable Innovation Nationellt centrum för energieffektiviseringar

 

 

 

Om Sustopia

Sustopia är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i mars 2012. Följ oss på Facebook!

Facebook
 

Twitter

Sök på Sustopia