Sustopia logo

Referenser

Sustopia är ett företag med lång erfarenhet av arbete med att skapa hållbara stadsdelar tillsammans med bostadsföretag, kommuner, arkitektkontor och branschorganisationer.  
 

Sustopia drivs av Susanna Elfors, hållbarhets/resiliensexpert och teknologie doktor i samhällsplanering och miljö från KTH. Hon samarbetar i ett nätverk med andra experter inom hållbarhetsområdet på Bagarmossen Resilience Centre. I hennes nätverk finns kompetens inom odling, lokaluthyrning, stadsutveckling, kommunikation, sociala medier, arkitektur med mera. 

Sagt om Susanna:
 

Vi anlitade Susanna för att ta fram en utvecklings- och handlingsplan för Gubbängens centrum, som skulle belysa möjligheterna till bolagets vidare utveckling av centrumet. Hon utförde uppdraget och förstudiearbetet med stort engagemang via intervjuer, analyser och inte minst och en välbesökt workshop med både boende, företagare och kommunala förvaltningar. Vi har haft ett fint samarbete med Susanna som resulterat i en väl genomarbetad rapport med en tydlig strategi.
 
Linda Orup & Lotta Vidén, Familjebostäder 

I vårt stadsdelsutvecklingsprojekt Bagarmossen Smartup har vi haft stor nytta av samarbetet med Susanna. Hon har på uppdrag både arrangerat aktiviteter och skrivit artiklar om projektets genomförda aktiviteter på ett mycket ambitiöst och bra sätt.

I detta arbetet har vi haft stor nytta av Susannas kunskaper om hållbarhetsfrågor kopplat till stadsutveckling samt hennes breda kontaktnät.

Till vår glädje är hon nu också hyresgäst hos oss genom verksamheten Bagarmossens Resilienscenter.”


Tobias Lind, projektledare Bagarmossen Smartup

Susanna jobbade i Stockholmshems utvecklingsprojekt Hållbara Hökarängen, som stöd till projektledningen. Hon projektledde ett antal delprojekt, arrangerade workshops  samt samordnade en tvådagars hållbarhetsfestival. Hon bidrog även till kommunikationen i projektet genom att skriva blogginlägg på projektbloggen samt tog emot studiebesök och ledde stadsvandringar i området.

Dessutom anlitade vi Susanna som författare när projektet dokumenteras i bokform. Vi har haft ett mycket bra samarbete som fortsatt även efter projektet och jag kan varmt rekommendera hennes tjänster i arbete kring hållbarhet och stadsdelsutveckling.”


Åsa Stenmark, projektledare Hållbara Hökarängen

Tack för det mycket väl genomförda (projektledning  och planering, marknadsföring och platsansvar) eventet Återvinningskalas Valla Torg i Årsta, med nöjda arrangörer, besökare och utställare.

Anette Riedel, miljöförvaltningen Stockholms stad
 

Susanna har samarbetat med Stockholm Business Region och Invest Stockholm sedan 2013 och medverkat till flera miljöinitiativ i Stockholm Söderort till stöd för klusterutvecklig, förnyelse av ytterstaden och nyföretagande. I klusterutvecklingsprojektet  www.cleantechhogdalen.se har Susanna genomfört bl a guidade miljövisningar i Högdalens industriområde, medverkat vid seminarier och teknikexpo på Forum Högdalen samt utformat idéprogram för framtida utveckling av Högdalen som en hållbar stadsdel i samverkan med fastighetsägare, boende och miljöteknikindustrin.

Susanna har även bidragit till utformning och spridning av Stockholms Gröna lots för nyföretagare inom gröna näringar  www.foretag.stockholm.se/gronlots i samband med lokala hållbarhetsevent och Stockholms Klimatpaktskonferens. Susanna har en unik kompetens inom klimat- och miljöfrågor och en stor erfarenhet av utvecklingsarbete för att stärka resiliens och integration i lokala stadskärnor.


Irena Lundberg, projektledare Stockholm Business Region Development.
 

några av sustopias projekt och uppdrag


Gubbängen Centrum. Sustopia har tagit fram utvecklings- och handlingsplan för Gubbängens centrum våren 2018.

Uppdragsgivare:
Familjebostäder.

Bagarmossen Resilience Centre, en mötesplats för omställning och resiliens i Bagarmossen där det arbetar 11 gröna entreprenörer. Startad i april 2016. 

Uppdragsgivare: Eget projekt i samverkan med Stockholmshem/Bagarmossen Smartup

GrowSmarter är ett EU-projekt med flera medverkande städer som Stockholm driver. I Årsta införs flera miljösmarta lösningar. Sustopia arbetar med citizen engagement i projektet, bland annat med ett Återvinningskalas i bostadsområdet Valla.

Uppdragsgivare: Miljöförvaltningen Stockholm.  

Bagarmossen Smartup är ett utvecklingsprojekt i Bagarmossen som drivs av Stockholmshem. Sustopia har arbetat som konsult i projektet med kommunikation och med ett lokalt program för gröna entreprenörer. 

Uppdragsgivare: Stockholmshem.

Smart Retro Acceleration Program är ett projekt som drivs av Demos Helsinki i Bagarmossen och i Lahti i Finland. Sustopia har bistått vid Innovation Camps och workshops i projektet samt hittat lokala entreprenörer till tävlingen såsom Urban Fruit Initiative och Enskede Lådcyklar. Projektet genomfördes i samverkan med Stockholmshem. 

Uppdragsgivare: Demos Helsinki och Stockholmshem.

Hållbara Hökarängen är ett lokalt utvecklingsprojekt som i Hökarängen under 2011-2015. Sustopia var en del i projektteamet och arbetade som konsult med medborgaraktivering, omvärldsbevakning och dokumentation av projektet. Susanna Elfors hos Sustopia skrev boken Hållbara Hökarängen - en dokumentation av ett utvecklingsprojekt. Sustopia har också medverkat i slutrapporten "Hållbara Hökarängens fördjupade miljösatsning - slutrapport"

Uppdragsgivare: Stockholm Environment Institute, Sustainable Innovation och Stockholmshem. 

Cleantech Högdalen är ett projekt för en utveckling av gröna företag i Högdalens industriområde. Sustopia har bidragit med kommunikationsinsatser och med idéutveckling. 

Uppdragsgivare: Stockholm Business Region Development. 

Ekoguiden är en guide till ekoreko butiker och restauranger samt second handbutiker. Sustopia har initierat och utvecklat guiden.

Uppdragsgivare: Föreningen Medveten Konsumtion. 

Medlemsreportage som publiceras på Sweden Green Building Councils sajt och i deras nyhetsbrev.

Uppdragsgivare: Sweden Green Building Council. 

Kråkbyn och Skogsbyn i Gustavsberg. Sustopia har bidragit med kunskap om resiliens för projektet Kråkbyn och Skogsbyn som är förslag på hur det kan byggas i Gustavsberg, framtaget av Kod Arkitekter. 

Uppdragsgivare: Kod Arkitekter. 

Kontakt


e-post: susanna.elfors@sustopia.se
besöksadress: Bagarmossen Resilience Centre, Lillåvägen 61 i Bagarmossen, Stockholm. 

 

Boendedialog i Gubbängen

Bagarmossen Resilience Centre - Besök av miljöborgarråd

Återvinningskalas i valla. En del av Growsmarter

Miljöshow i projektet hållbara hökarängen