Sustopia logo

"Tanken om en hållbar stad är Passé

Av Susanna Elfors 6 juni 2015

Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag.

Varför gör du det?
– 1. För att ta ett socialt ansvar glokalt. Främst genom att avveckla det neokoloniala systemet genom att vara en så liten del av det som möjligt. Det handlar om att sluta parasitera på ”fattigt” folks hälsa och naturresurser. Tillvägagångssättet är ”procottning” – istället för att bry mig om pajaspolitik skapar jag tid, lust och handlingskraft till det jag tror på.
2. Jag tror att det finns en chans eller risk, beroende på hur en ser det, att större delen av vår art kommer att dö ut. Sker det under min livstid så vill jag ha alla chanser att överleva, för jag vill veta vad som händer sedan – av ren nyfikenhet. Därför behövs kunskaper bortom civilisationen.
3. Jag vill vara en förebild för min dotter. ”Du e cool morsan” kan en leva länge på, men många gånger är det tvärt om eftersom jag och min dotter lever rätt normbrytande. Men jag är säker på att vi kommer att vara rätt så överens när hon är uppåt 30 bast… haha den som lever får veta!

Berätta om hur en vanlig dag ser ut för dig?
– Den är väldigt årstidsbunden, så ser gemensamhetshushållning ut (även om jag just nu råkar göra allt själv). Försommaren innebär en extremt intensiv odlings- och plockperiod av vilda växter. På vintern handlar det mycket om att utveckla och praktisera kunskaper inom primitiv hygien, vård och hantverk.
Berätta om din kolonilott

– Jag har i tre säsonger ”byggt jord” och designat 100 kvm för ett optimalt högavkastande system som i förlängningen inte kräver några större insatser att underhålla. Det jag har kvar är att bygga upp ett perennt polykultursystem (ett odlingssystem med variation av växtlighet), vilket det fortfarande finns alldeles för få studier att bara plocka från.

Berätta lite om permakultur
– Permakultur är ett livsverktyg som hjälper folk att tänka inom naturens ramar och kan anpassas efter var folk befinner sig för att hjälpa en i rätt riktning. Permakultur förknippas ofta med odling och eftersom mat är essentiellt för vår existens så är det självklart en stor del av den.

– Så som livsmedelssystemet idag ser ut och med klimatförändringarna, så har vi en akut situation. Vi behöver odla och distribuera på ”rätt sätt”.

– Jag vet inte exakt hur andra former av odlingsteorier funkar eftersom jag aldrig har praktiserat dem, men det verkar ju lätt som att permakultur går djupare in i vetenskapen och att en använder sig av den för att skapa nya smarta lösningar. 18-dagarskompost och örtspiral är bra exempel på det.

Du gör kombucha, vad är det?
– Det är ursprungligen en kinesisk dryck som är fullproppad med nyttiga bakterier, dvs mumma för immunförsvaret. Skitlätt att göra själv och smakar som cider. En kan även göra vinäger på det.

Hur är det att bo i Skarpnäck?
– Det är som landet i stan, nästan alla har gått av före ändhållplatsen, vilket är skitskönt!
– Jag är extern medlem i kollektivet Tre Portar i Skarpnäck, dels för att bidra med förstärkt socialt kapital lokalt men även för att få erfarenhet av gruppdynamiska processer. Mitt ansvar i höst där är att ställa om husets matmeny.
Kan en stad vara hållbar?

– Nej en stad kan aldrig bli hållbar. Detta är en lång diskussion. Kort kan sägas att i kristider så måste du ha nära till den mark du brukar och det finns inga högteknologiska lösningar som kan rädda oss. Näringsämnen, främst fosfor, måste cirkulera inom ett lokalt kretslopp, så då måste vi bygga om hela stadens infrastruktur. Tanken om en hållbar stad är passé.

Du lever ganska annorlunda jämfört med normen i samhället, hur fungerar det?
– Jag kan inte göra det på annat sätt, men klart önskvärt vore ju om samhället i övrigt tänkte likadant så att en slapp bli bemött som att en vore helt wacko. Nu börjar jag få lite gehör och det känns ju skönt efter sju år av enträget tjat. Fast det återstår att punktera illusionen om grön tillväxt, men som sagt – jag fokuserar hellre på att  ”bara” skapa ett nytt system vid sidan av detta, än att försöka övertyga någon annan via till exempel ”medborgardialoger”. Det ger bara snack och ingen verkstad...

Hur orkar du göra allt det du gör?
– Det enda som är tungt är att man är jäkligt ensam… men jag har hellre skitkul för mej själv än aptråkigt tillsammans med andra… haha!

– Jag vill ju inget hellre än att bolla med andra, men få tar sig an att kliva av sina heltidsjobb. Du måste nog va nere på minst en 50% tjänst för att på riktigt komma in i helhetsperspektivet. Nu går två av mina närmsta och superkloka vänner en permakulturkurs så jag ser fram emot att förhoppningsvis äntligen få bolla lite gran med någon som är insatt.

Hur ser du på framtiden, finns det något hopp?
– Ja, mitt hopp är det profetian om kondoren och örnen säger. Att vi nu är i en period där människan kan välja att fånga in den feminina kraften igen och återskapa den balans som förut fanns.

– Förenklat sagt så tror jag på kärleken framför valet att hata som vår sista utväg. Att ”bridga” istället för att ”bonda”. Här finns fördjupade perspektiv att gå in i.
Om du blev finansborgarråd i Stockholm, vad skulle du då göra?

– Jag skulle satsa på folkbildning och i den pumpa in miljarder för att lära folk att odla och utbilda i lågteknologiska mekaniska lösningar.

– Nu tror ju inte jag att tillväxtsystemet kommer att finnas kvar, men om det vore så, skulle det lätt kunna skapas nya gröna näringar.

– Jag skulle också skapa starka band med omkringliggande landsbygder och genom ekonomiska styrmedel bidra med inkomstanpassade utflyttningsstöd för att dra igång en nödvändig ruralisering! Fokus idag ligger alldeles för mycket på bostadsbristen där grundproblemet, att landsbygden avfolkas, totalt negligeras.

– Jag anser ju att media och även aktivister gått med på byggbolagens agenda om att det "akut behöver byggas". Det flyttar fokus till kortsiktiga lösningar och de stora frågorna skuffas undan. Tillväxtagendan propagerar "akut bostadsbrist" och har fått med alla på ett felriktat fokus. Det beror på att byggandet ger minst sagt storklirr i kassan...

– Istället skulle Stockholm kunna få större delen av den utflyttades skattepengar under ett år för att finansiera det hela. Sedan skulle flera jobb faktiskt kunna skötas hemifrån och många skulle må bra av det.

– Så jag skulle kanske genomföra någon slags skattelättnad för de företag som tar sig an detta och låter folk jobba hemifrån på landsbygden istället. Dock är lösningen inte inkluderande då många inte har den möjligheten, men kanske är det som med ny teknik - de rika får börja. Som någon slags omvänd gentrifiering.
 

FAKTA SANYA FALKENSTRAND

Ålder: 36
Bor: Skarpnäck
Familj: Siri 7 år
Intressen: Musik och DIT (Do It Together, tror inte på DIY)
Sysselsättning: Musik, DIT och föreningen Anima Mundi
Bästa miljötips: Gå ner kraftigt i lönearbetstid.
Föreningen Anima Mundi: http://www.animamundi.se