Sustopia logo

lösningar för hållbar stadsodling

Odling bidrar till trivsel och social hållbarhet såväl som bättre miljö. 

Tyvärr är många stadsodlingar idag vanskötta eftersom det inte finns något systemtänk kring dem. Det räcker ju inte bara att sätta ut några odlingslådor utan behövs också ett en genomtänkt design, inte bara av själva odlingen utan av hur odlingen ska skötas, hur jord ska komma till odlingen och så vidare. 

Sustopia hjälper er att skapa ett systemtänk - och bistår med odlingscoachning och skötsel av odlingen.

Såhär kan det gå till:

1. Vi träffas och pratar om det aktuella projektet. Vad är det för plats och för vem är odlingen för? Ska den skötas av boende eller lokala aktörer eller ska den skötas av professionella trädgårdsmästare, eller kanske både ock. Ska det vara pallkrageodlingar eller rabatter? Ska odlingen vara skötselkrävande eller självgående?

2. Utifrån vårt möte samt platsbesök gör jag ett förslag på hur odlingen ska startas och förvaltas. 

3. Design och uppbyggnad av odlingen. Här tar jag hjälp av en professionell trädgårdsdesigner som jag brukar arbeta med. Antingen bygger han upp odlingen själv eller så gör vi det gemensamt i form av en eller flera workshops alternativt kurs. 

4. Jag samt min designer gör en förvaltningsplan av odlingen med mål att den på sikt ska vara självgående. 

5. Uppföljning. Då och då följer vi upp med er och ser till att odlingen fungerar som tänkt. 

Kontakt

tfn: 070-6865112
e-post: 
susanna.elfors@sustopia.se

besöksadress: Bagarmossen Resilience Centre Lillåvägen 61 i Bagarmossen. 

Susanna Elfors
är konsult och projekt-utvecklare inom hållbar stadsutveckling. Hon är också teknologie doktor i samhällsplanering och miljö från KTH.

Susanna har sedan många år tillbaka arbetat med hållbar stadsutveckling, miljöarbete i samband med förvaltning och hållbart byggande. 

Hon har till exempel arbetat i projekten Hållbara Hökarängen, Bagarmossen Smartup, Cleantech Högdalen och GrowSmarter som är olika projekt med fokus på hållbar stadsdelsutveckling.

Hon driver det egna projektet Bagarmossen Resilience Centre som handlar om att bygga upp en kreativ mötesplats för omställning och resiliens i södra Stockholm. Den som vill kan välja att förlägga utbildningen där. 

Susanna har även skrivit en bok om hållbar stadsdelsutveckling: Hållbart såklart! Fastighetsägarens guide till levande och hållbara stadsdelar.