Sustopia logo

nivå 3. Hållbar stadsdelsutveckling - heldag i fält

Intresset för hållbar stadsdelsutveckling ökar starkt och behovet av att vara insatt i vad det innebär blir allt viktigare.

Denna heldagskurs ger en fördjupad kunskap om hållbar stadsdelsutveckling. Eftersom den hålls i Bagarmossen – en stadsdel där det bedrivs mycket hållbarhetsarbete, kommer ni att få en praktisk förståelse och mycket inspiration. 


Målgrupp
Kursen passar bra för arkitekter, stadsplanerare och konsulter som arbetar med stadsdelsprojekt. Den är också nyttig för fastighetsförvaltare som vill utveckla sina områden. Särskilt bra passar den för de som är med i Citylab Action. Kursen lämpar sig också väl för yrkesutbildningar inom miljö och fastighetsteknik såväl som för universitetsutbildningar inom hållbar utveckling. 

Nivå 1 och nivå 2
Det är en fördel att ha gått nivå 1. Introduktion och nivå 2. Fördjupning, innan, men det är inte nödvändigt. 

En bra kombination är annars att först ha genomgått nivå 1. Introduktion (på ert företag eller hos er organisation) och att deltagarna läser delar av boken om Hållbara Hökarängen. Därefter passar det bra att genomföra Nivå 3 ute i fält och fördjupa kunskaperna. 

Innehåll
I kursen ingår:

  • Fördjupning i konceptet hållbar stadsdelsutveckling
  • Guidad vandring i Bagarmossen med omnejd där vi besöker olika hållbara projekt, till exempel Cykelköket och Skogsträdgården. Det finns också möjlighet att besöka Ekobyn eller Hökarängen, se stadsvandringar. 
  • Presentation av konceptet Bagarmossen Resilience Centre och möte med lokala entreprenörer. 
  • Övning kring hållbar stadsdelsutveckling som ni kan ha nytta av er i verksamhet. 
  • Om så önskas möte med Stockholmshem, Bagarmossens Kyrka eller Bagarmossen Folkets Hus. 
  • Lokalproducerad lunch och fika.

Program

8.30-9.00: Kaffe och morgonmacka från lokala bageriet. 

9.00 - 10.00: Presentationsrunda och presentation av Bagarmossen Resilience Centre.

10.00 - 11.00: Hållbar stadsdelsutveckling - vad är det? Föredrag med Susanna Elfors (för er som har gått nivå 1 eller nivå 2 ges en fördjupad version av föredraget som bygger vidare på det ni redan har hört). 

11.00 - 12.00: Inspirationsföredrag i permakultur, gerillaslöjd eller Future City Game. Se mer om det till höger. 

12.00 - 13.00: Lunch med lokal mat. 

13.00 - 14.30: Vi besöker olika projekt och aktörer i Bagarmossen: Bagishuset, Skogsträdgården, Bagarmossens Kyrka, Bagarmossens Folkets hus med mera och hör hur de arbetar. Ev träffar vi Stockholmshem och får höra om deras arbete i stadsdelen. 

14.30 - 15.00: Fika.  

15.00 - 15.30: Övning. Hur kan ni som deltagare arbeta med hållbar stadsdelsutveckling? Ni får designa ett eget projekt. 

15.30 - 16.00: Sammanfattning och avslutning. 


Mål för utbildningen: Efter att ha gått denna kurs har du fått flera verktyg för att arbeta med hållbar stadsdelsutveckling samt inspiration från praktiska exempel. Du kommer också att ha testat hur det fungerar i praktiken samt mött aktörer som arbetar med stadsdelstutveckling. Du kommer även förstå varför hållbar stadsdelsutveckling är roligt samt lönsamt både socialt och ekonomiskt. 
 

Plötsligt under en kursen om hållbar stadsdelsutveckling fick jag nya perspektiv. Det var en av de där värdefulla och upplyftande stunderna när jag kände att min världsbild förändrades.

Niclas Köhler, hållbarhetskommunikatör på NCC

Kursinformation

Tid: En heldag (kl 8.30-16 ca)
Plats: På Bagarmossen Resilience Centre, en spännande mötesplats för hållbarhet centralt i Bagarmossen.

OBS! Kursen bokas av er. Det finns inga schemlagda kurser för tillfället.  

Vid frågor, kontakta:
Susanna Elfors
Tfn: 070-6865112
E-post: susanna.elfors@sustopia.se

Kursledare

Susanna är konsult och projekt-utvecklare inom hållbar stadsutveckling med doktorsexamen  i samhällsplanering och miljö från KTH.

Susanna har till exempel arbetat i projekten Hållbara Hökarängen, Bagarmossen Smartup, Cleantech Högdalen och GrowSmarter som är olika projekt med fokus på hållbar stadsdelsutveckling.

Inspirationsföredrag

Här är föredrag ni kan välja mellan.  

Permakultur
Vill ni lära er mer om permakultur och odling? Då berättar Erik Kropf om det samt visar upp vår Bagarmossen Resilience Centres egen permakulturträdgård.

Gerillaslöjden
Lyssna till Frida Arnqvist Engström berätta om gerillaslöjd och hantverk för lokal utveckling. 


Future City Game
Future City Game är en kreativ idéverkstad för stadsutveckling. Andreas Sidkvist berättar mer om den och ni får testa att spela.