Sustopia logo


Stadsvandringar

Ekobyar i stan, levande hållbara stadsdelar, passivhusområden, urbana grönskande oaser, elbåtsturer på vatten. Stadsvandringarna kan kombineras med utbildningarna.

För företag och organisationer
Vandringarna vänder sig i första hand till yrkesverksamma samhällsbyggare men också till andra företag och organisationer med intresse för hållbarhet. 

De olika vandringarna kan förstås kombineras med varandra, en förmiddag i Sjöstaden kan mycket väl kombineras med en eftermiddag i Hökarängen osv.  

Pris
Priset för en vandring är 500-1000 kr per person exklusive moms beroende på hur lång vandringen. Elbåt och lunch tillkommer. 

Gruppen ska vara på minst 10 personer, ju fler personer desto lägre pris.

Bokas i förväg
Vandringen bokas i förväg. Det finns inga schemalagda turer. Guide är Susanna Elfors, teknologie doktor i bebyggelsanalys och expert på hållbar stadsutveckling. Ibland ingår också lokala guider. 

 

Hållbara Hökarängen

Hör historien om projektet Hållbara Hökarängen, se odlingarna, bikupan, Konsthall C med mera och möt människorna där.

Följ med på en inspirerande vandring i stadsdelen med Susanna Elfors som har jobbat i projektet samt skrivit en bok om det.

Vandringen avslutas med fördel på restaurangen Cevicheria Aji Y Ajo eller kafét Bagarn & Konditorn, båda nämnda i White Guide

Från ekoby till miljöstadsdel (Minst 3 timmar)

Vi vandrar från ekobyn Understenshöjden via det natursköna Nackareservatet till ekostadsdelen Hammarby Sjöstad och tittar på två olika typer av ekologiskt byggande, det ena planerat och byggt av de boende, det andra planerat av staden. På vägen besöker den vackra och arkitektoniskt intressanta Markuskyrkan. 

Vandringen går att kombinera med en ekologisk picknick i skogen. 

Hammarby sjöstad – The true Story (1-2 tim)

Lär mer om Hammarby Sjöstad, miljöstadsdelen som blev ett "medelklassghetto". Vi går runt i stadsdelen under 1-2 timmar och ni får höra hela sanningen om miljöstadsdelen, både om det som blev succé och om var mindre lyckat. .

Vandringen går att kombinera med en elbåtsttur (max 12 personer). 

Ekobyn understenshöjden - den första byggemenskapen (1-2 timmar)

Det går även att boka en vandring enbart i ekobyn, det tar ungefär en timme. Då går vi runt i ekobyn samt besöker närliggande intressanta platser som Markuskyrkan. Vi får veta mer om grannskapsenheten Björkhagen, om Kärrtorpsdemonstrationerna och om ekobyn som är Sveriges första byggemenskap. 

Vandringen går att kombinera med picknick i skogen.
 

Bagarmossen - Resiliens och lokal utveckling

Upplev sköna och levande Bagarmossen i södra Stockholm! Följ med och se lokala odlingar som trädgården Sagojord, Japanska trädgården och skogsträdgården. Vi besöker också de mysiga lokala butikerna, Bagarmossens egen lådcykelfabrik och Bagarmossens Resilienscenter. Under vandringen får vi veta mer om lokal utveckling i Bagis. 

Vandringen kan kombineras med fika hos Bagarmossens Resilienscenter.
 

Odlingar i Söderort (3 tim)

Vi möts vid t-banan i Bagarmossen och vandrar via miljonprogramsområdet på Byälvsvägen till Skarpnäck. På vägen tittar vi på en stilren och överraskande japansk stenträdgård, trädgården Sagojord samt Bagisodlarnas odlingar på Byälvsvägen. Därefter vandrar vi till Skarpnäck där vi tittar på Matparken och koloniträdgårdarna. Vi får veta mer om urban matproduktion under vandringen. 

Vandringen går att kombinera med en ekologisk picknick. Ibland kan vi även ordna så att ni får träffa odlarna själva. 

Norra Djurgårdsstaden, hur blir det?

Vi möts i Hjorthagen och vandrar mot det som ska bli Norra Djurgårdsstaden och tittar på det som är på gång. Under vandringen får vi veta allt om detta stora stadsbyggnadsprojekt i synnerhet och om hållbart byggande i Stockholm i allmänhet, inte minst bakgrunden och om Hammarby Sjöstad där det storskaliga ekobyggandet startade. Om vi hinner vandrar vi sedan mot Djurgården och får veta lite om Stockholms unika Nationalstadspark.

Vandringen går att kombinera med ekologisk picknick. Eller så äter vi i Rosendals vackra trädgård.

exempel på Tidigare turer

Terra Nobilis: Ekoby till miljöstadsdel (60 franska stadsplanerare) guidning i Hammarby Sjöstad och ekobyn Understenshöjden. 
SABO: Hållbara Hökarängen för hundratals personer som jobbar i kommunala bostadsbolag. 
Nordic Built Innovation: Hållbara Hökarängen runt, avslutades med besök på Cevicherian.
Kod Arkitekter: Hållbara Hökarängen runt.
P4 Radio Stockholm: Hållbara Hökarängen, berättade om stadsdelen och varför den är värd att "hemestra" i för reportage om detta. 
Sweco Architects: Från ekoby till miljöstadsdel som avslutades med elbåtstur. 
KTH Industriell ekologi: Vandring i Norra Djurgårdsstaden med en grupp forskare från Kyrgizistan, Montenegro och andra Balkanländer. 
Radio P1 Stad: Vandring till Söderorts gerilla- och lokalodlingar.
Vallentuna gymnasium: Tur för gymnasieelever som jobbar med Ungt Företagande. Vi tittade på hållbara handelskoncept på Södermalm och på Trädgård på spåret. 
Stadtverke Bielefeldt: Fick möta svenska Vattenfall och fick en guidad tur i Sjöstaden där det ingick visning av Hammarbyverket och Sjöstadsverket.
Samsung: De ville lära känna det svenska miljöengagemanget och fick möta engagerade svenskar.
Miljöpunkt VSV: För dem ordnades ett seminarium med föredrag om Hammarby Sjöstad ur ett medborgarperspektiv och föredrag av konstgruppen The New Beauty Council.
Terra Nobilis: Valde ett seminarium dit Sustopia bjöd in lokalpolitikern Stefan Nilsson från Stockholms stadshus. 
SUEZ: Stort franskt företag som beställde ekotur med båt. 
Conseil Regionale Rhone-Alpes: Beställde en båttur via Djurgårdskanalen till Hammarby Sjöstad med svenska ekosnacks som sill och knäckebröd.
BMW Italia: Med sju BMW-bilar reste de från Italien till Nordkap. Sustopia arrangerade en biltur där vi tittade på Silverdals bostadsområde, Ekoparken och Hammarby Sjöstad. 
Marcus Evans: Konferensarrangör där Sustopia ordnade en ekotur för deltagarna till Högdalens fjärrvärmeverk.
Belgisk Television, deMensen NV: I en TV-serie följdes en sk "Low Impact Man", under sin semester (med lastfartyg till Sverige) gjorde han bland annat en ekotur med cykel på Södermalm där vi besökte bland annat Street vid Hornstull och Goodstore.


Kontakt

tfn: 070-6865112

e-post: susanna.elfors@sustopia.se
besöksadress: Bagarmossen Resilience Centre, Lillåvägen 61 i Bagarmossen.